Köpa en valp

Vår och sommar är ofta högtid för valpköpare. Många passar på att köpa sin valp inför sommarsemestern och den varma årstiden som är mer lockande för alla promenader. Att köpa en valp är en stor lycka för den nya ägaren, kanske är det en dröm som du haft länge och kanske är det din första egna hund. Här kommer några tips till dig som ska köpa din första hund.

Innan du ens når fram till valpköpet så bör du ha övervägt valet av ras noggrant. Tänk på att hunden lever i drygt 10 år, så se till att välja en ras som kommer att passa din över tid. Börjar du bli äldre så kanske en brukshund kan bli krävande och kommer du att bilda familj så kan dom riktigt små hundarna vara lite för ömtåliga för småbarnsåren. Så gå grundligt till väga i rasvalet. När du väl ringat in den ras som kommer att passa dig bäst så gäller det att hitta rätt uppfödare, även här är det bra att välja noga, försök hitta en erfaren och kunnig ägare som du trivs med och kan få råd av över tid. Uppfödaren kan också hjälpa dig att få rätt valp för just er familj, olika valpar har olika temperament och även detta måste passa er familj.

När det väl är dags att hämta den efterlängtade nya familjemedlemmen så finns det en hel del förberedelser. Se alltid till att ha en bra försäkring från start, jämför avtalen ordentligt innan du bestämmer dig. Sele är det bästa alternativet för den växande valpkroppen. När det kommer till koppel så är det bra att undvika flexikoppel, det kan kännas bekvämt men det minskar kontrollen över hunden och du kommer ha svårt att lära hunden att gå i koppel. Så klassiska koppel är alltid att föredra. Glöm inte en bra bädd där hunden kan söka trygghet och matskålar. Lycka till!