Ditt första akvarium

Ett akvarium är en underbar fönsterruta till fiskarnas värld och en rofylld avkoppling. Men det sköter sig inte själv, och för den som är nybörjare finns det en del att tänka på innan man skaffar sitt första akvarium. Det viktigaste är kunskap om fiskarna och deras miljö: vilka växter som passar ihop, lämplig mat, temperatur i akvariet och olika sorters foder. Akvariet är en egen liten biotop, och det gäller att göra förutsättningarna för livet i den så bra som möjligt redan från början. Då kan du njuta av ditt akvarium och de nya invånarna i det varje dag!

Akvariets storlek

Här gäller devisen ju större, desto bättre. Det är lätt att tänka sig att ett litet akvarium är enklare och mer lättskött än ett större, men det är faktiskt tvärtom. Ett litet akvarium är förvisso billigare i inköp, men det är mycket svårare att få till en bra biotop så att den ömtåliga balansen i vattnet blir rätt. I det lilla akvariet blir ett misstag snabbt stort, och kan förstöra levnadsvillkoren för både fiskar och växter. Det gäller också att komma ihåg att fiskar växer, så att de söta små ynglen inte växer ur sitt akvarium när de blivit fullvuxna.

Vanliga nybörjarmisstag

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att inte läsa på ordentligt. På fiskfoder.se kan du läsa om utfodring av fiskarna och hur du undviker alger i akvariet. Alger är ofta ett tecken på att akvariet inte är i balans, men visste du att alltför ivrig rengöring av akvariet från alger kan vara skadligt? Ett annat misstag är att skaffa för många fiskar till akvariets storlek eller att ge dem för mycket mat. Det är också viktigt att inte släppa i fiskar i akvariet med en gång när du har fyllt på vatten, då riskerar de att dö av nitritförgiftning.